پایین ماندن قیمت دارو شاید در برداشت سطحی خوشایند عوام باشد اما در واقعیت عدم توازن بین هزینههای تمام شده و سود و بدنبال آن بهصرفه نبودن تولید را بههمراه دارد و این یعنی کمبود یک فراورده حیاتی که با هیچ هزینهای قابل جبران نیست.
به گزارش خبرگزاری اسخاج، گرانی دارو همواره ترکیب دوکلمهای ترسناکی برای عموم مردم است؛ اما اگر بخواهیم با یک دید همهجانبه به موضوع نگاه کنیم شاید حتی نهتنها مفهومی جز “اصلاحقیمت” نداشته، بلکه منطقیتر و مثبت نیز به بنظر برسد.
صنعت داروسازی نیز مانند بقیه صنایع در اقتصاد تابع “صرفهاقتصادی” و “سود” است، حال با توجه به اینکه قیمتگذاری دارو همواره به صورت کنترلی از سوی حاکمیت بوده و به تناسب تورم افزایش نیافته، در بلند مدت باعث زیانده بودن و عدم توجیهاقتصادی شده و به تبع آن سرمایهگذار و تولیدکننده ترجیح میدهد تولید را متوقف کند.
به دنبال معیوب شدن این زنجیره در ابتدا و عدم جبران نقدینگی، داروهایی که تولید آن صرفه ندارد در بازار دچار کمبود میشوند، سیستم دولتی برای جبران کمبود مجبور به واردات دارو یا از مسیر معمول با صرف چندین ماه زمان شده و یا مسیر واردات فوریتی را دنبال میکند که واردات فوریتی یک دارو ممکن است با هزینه چندین برابری همراه باشد؛ در واقع عدم اصلاح قیمت در مرحله اول باعث خروج تولیدکننده از چرخه، در وهله دوم عدم دسترسی بیمار به دارو و در وههله بعد هزینه چندین برابری تامین، آنهم همراه با انواع ریسک میشود.
این مسئله با ذکر یک مثال ملموستر میشود، بطوریکه آمپول دگزا حدود ۴۵۰۰ تومان قیمت داشته است؛ قیمتی که هزینه تمام شده پوکه و بستهبندی آن هم نمیشود، تولیدکننده در نقطهای قادر به تولید دارو با این قیمت نیست، پس تولید متوقف و این داروی معمولی کمبود میشود، برای جبران کمبود همین آمپول، از کشور هند و با قیمت ۱۵۰ هزار تومان وارد میشود؛ درحالیکه درصورت اصلاح قیمت به حدود ۱۵ هزار تومان رسیده و ما به التفاوت قیمتی نیز با کمک دولت و بیمهها قابل پوشش است تا ضمن جلوگیری از افزایش پرداختی از جیب مردم، بیماران نیز از بروز کمبود آسیب نبینند.
وزیر بهداشت در خصوص اصلاح قیمت دارو میگوید: در مرحله نخست، از مجموع حدود ۳,۸۰۰ قلم دارو، قیمت ۳۷۰ قلم افزایش یافته است. به عنوان مثال، برخی آمپولها که قبلاً ۵ یا ۶ هزار تومان قیمت داشتند، اکنون به ۱۹ هزار تومان رسیدهاند. اگرچه درصد افزایش قیمت به ظاهر بالا به نظر میرسد، اما در مقایسه با تورم کشور، رقم مطلق آن چندان بالا نیست.
پیرصالحی رئیس سازمان غذا و دارو نیز با اشاره به کمبود ۵۷ قلم داروی بیمارستانی میگوید که پس از اصلاح قیمت اکنون این تعداد به کمتر از ۱۰ قلم رسیده است؛ از ابتدای سال تاکنون، میانگین افزایش قیمت دارو کمتر از ۳۰ درصد بوده است که نسبت به نرخ تورم، عدد معقولی محسوب میشود.
اصلاح قیمتها بیشتر در حوزه داروهای تزریقی بیمارستانی بودهاند و مقرر شده تا بیمهها ما به التفاوت قیمت را پرداخت کنند.
به گفته وی هدف آنها این است که قیمت دارو را به گونهای تنظیم کنند که هم منصفانه باشد و هم امکان دسترسی مردم به دارو فراهم شود.
بنابراین افزایش قیمت دارو، در واقع نه به معنای گرانی غیرمعقول، بلکه اصلاح قیمتها و قیمتگذاری در راستای تأمین پایدار دارو در کشور و جلوگیری از بحرانهای کمبود دارویی انجام شده است.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "اصلاح قیمت راهی برای حل مشکل کمبود دارو" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "اصلاح قیمت راهی برای حل مشکل کمبود دارو"، کلیک کنید.