معرفی مناره ییولی

شهر آنتالیا برای بسیاری یادآور سواحل درخشان و تفریحات آبی است اما این شهر تاریخی غنی دارد که کمتر شناخته شده. اگر به دنبال کشف لایه های عمیق تر فرهنگ و تاریخ این منطقه هستید با بناهایی روبرو خواهید شد که ریشه در دوران سلجوقی دارند. مناره ییولی یکی از نمادهای برجسته و باستانی آنتالیا داستانی از معماری خیره کننده و گذشته پرفراز و نشیب را روایت می کند و بازدید از آن تجربه ای متفاوت از آنتالیا را ارائه می دهد.

معرفی مناره ییولی

آشنایی با تاریخچه مناره ییولی

مناره ییولی بخشی از مجموعه تاریخی بزرگتری در قلب آنتالیاست که قدمت آن به دوره سلجوقیان روم بازمی گردد. بنای اصلی مسجد علاالدین که مناره بر فراز آن قرار دارد در اوایل قرن سیزدهم میلادی و در زمان حکومت سلطان علاءالدین کیقباد اول ساخته شده است. این مسجد بر روی بقایای یک کلیسای قدیمی بنا گردید و در طول قرون شاهد تغییرات و بازسازی های متعددی بوده است.

اگرچه برخی تاریخ بازسازی مسجد را سال ۱۳۷۳ میلادی ذکر می کنند اما ریشه های آن بسیار عمیق تر است. مناره ییولی به خودی خود در قرن چهاردهم میلادی به این مجموعه اضافه شد. این بنای تاریخی ارزشمند در سال ۲۰۱۶ در فهرست پیشنهادی ترکیه برای ثبت در میراث جهانی یونسکو قرار گرفت که نشان دهنده اهمیت فرهنگی و تاریخی آن است.

معماری منحصر به فرد مناره ییولی

مناره ییولی با ارتفاعی در حدود ۳۸ متر یکی از شاخص ترین بناهای آنتالیاست و به واسطه سبک معماری سلجوقی خود متمایز می شود. پایه این مناره به شکل مربع ساخته شده و با آجر و کاشی های فیروزه ای و قرمز تزئین شده است. بدنه اصلی مناره به صورت استوانه ای هشت ضلعی طراحی شده که دارای شیارهای عمیق و کنگره دار است؛ همین ویژگی ظاهری دلیل نامگذاری آن به «ییولی» (به معنای شیاردار) است.

برای دسترسی به بالای مناره ۹۰ پله در داخل آن وجود دارد. نمای بیرونی با کنده کاری های دوره سلجوقی تزئین شده و شیارهای آن با خطوط فیروزه ای جلوه ای خاص یافته است. دیواره های داخلی مسجد نیز با سنگ های مرمر و دیگر سنگ ها تزئین شده که ترکیبی از سبک های معماری رومی و بیزانسی را به نمایش می گذارد و نشان دهنده تلفیق فرهنگی در این منطقه در طول تاریخ است.

کاربری مسجد و مناره ییولی

مسجد علاالدین که مناره ییولی بخشی از آن محسوب می شود همچنان به عنوان یک عبادتگاه فعال برای مسلمانان محلی استفاده می شود. این موضوع نشان دهنده تداوم نقش مذهبی این بنا در طول قرن هاست. بازدیدکنندگان می توانند در ساعات غیر از زمان اقامه نماز از فضای داخلی مسجد دیدن کنند البته با رعایت پوشش مناسب و احترام به فضای عبادی.

کاربری مناره ییولی اما در طول زمان تغییر کرده است. در سال ۱۹۷۴ این مناره به یک مرکز فرهنگی و آموزشی تبدیل شد. این تغییر کاربری امکان استفاده از فضای مناره برای فعالیت های فرهنگی و نمایشگاهی را فراهم آورده و آن را به مکانی برای آشنایی بیشتر بازدیدکنندگان با تاریخ و فرهنگ منطقه تبدیل کرده است. بازدید از خود مناره به عنوان یک سازه تاریخی امکان پذیر است.

مسجد مناره یولی در آنتالیا – ترکیه

مسجد و مناره ییولی در قلب شهر تاریخی آنتالیا در منطقه کالیچی (Kaleiçi) واقع شده اند. این منطقه قدیمی شهر مجموعه ای از کوچه های باریک خانه های سنتی و بناهای تاریخی را در خود جای داده است. مناره ییولی به دلیل ارتفاع و معماری خاص خود از فواصل دور قابل مشاهده است و به یکی از نمادهای اصلی شهر آنتالیا تبدیل شده است.

این مجموعه در نزدیکی میدان کالیچی (Kalekapısı) و خیابان جمهوریت قرار دارد که دسترسی به آن را برای گردشگران بسیار آسان می کند. موقعیت مرکزی آن در آنتالیا آن را به نقطه ای ایده آل برای آغاز گشت و گذار در بخش قدیمی شهر تبدیل کرده است. قرارگیری این بنا در ترکیه آنتالیا را به یکی از مقاصد مهم فرهنگی و تاریخی در این کشور تبدیل کرده است.

نقشه و مسیر

مناره ییولی در مرکز شهر آنتالیا و در منطقه تاریخی کالیچی قرار دارد. این موقعیت مرکزی باعث شده تا دسترسی به آن با وسایل حمل و نقل عمومی متنوعی امکان پذیر باشد. میدان کالیچی (Kalekapısı) و خیابان جمهوریت نقاط کلیدی در نزدیکی این بنا هستند که یافتن آن را آسان می کنند.

با استفاده از اتوبوس های شهری تراموا یا تاکسی می توانید به راحتی خود را به میدان کالیچی برسانید. از این میدان مناره ییولی تنها چند قدم فاصله دارد و با پیاده روی کوتاهی در خیابان های سنگفرش شده کالیچی قابل دسترسی است. این نزدیکی به نقاط اصلی شهر بازدید از آن را در برنامه سفر به آنتالیا بسیار راحت می سازد.

بخشهای مختلف مجموعه

مجموعه تاریخی که مناره ییولی در آن واقع شده شامل هفت بنای ارزشمند از دوره سلجوقی است که هر یک دارای اهمیت تاریخی و معماری خاص خود هستند. این مجموعه یک مجتمع فرهنگی و مذهبی کامل را تشکیل می داده است. بازدید از هر یک از این بخش ها درک عمیق تری از سبک زندگی و معماری دوران سلجوقی در آنتالیا ارائه می دهد.

این هفت بنا عبارتند از: مسجد علاالدین (مسجد جامع) مناره ییولی مدرسه غیاث الدین کیخسرو منزل درویش سلجوقی (مولوی خانه) حمام سلجوقی مدرسه آتابی و مقبره نگار خاتون و مهمت بی. هر کدام از این سازه ها نمایانگر بخشی از تاریخ و فرهنگ غنی این دوره هستند و با معماری خاص خود چشم بازدیدکنندگان را به خود خیره می کنند.

مسجد علاالدین

مسجد علاالدین که با نام مسجد جامع یا مسجد ییولی مناره نیز شناخته می شود قدیمی ترین بنای گنبددار چندگانه در آنتالیاست. این مسجد به دستور سلطان علاءالدین کیقباد اول در قرن سیزدهم میلادی ساخته شد و دارای پلان مستطیلی با شش گنبد است. در گذشته این بنا مدتی به عنوان موزه باستان شناسی مورد استفاده قرار می گرفت.

امروزه مسجد علاالدین همچنان به عنوان محل عبادت اهالی آنتالیا فعال است. معماری داخلی آن با سنگ های مرمر و تزئینات دیگر نشان دهنده هنر دوره سلجوقی با تأثیراتی از معماری رومی و بیزانسی است. بازدیدکنندگان می توانند خارج از ساعات نماز از فضای داخلی این مسجد تاریخی بازدید کنند به شرط رعایت پوشش مناسب و احترام به فضای مذهبی.

مدرسه غیاث الدین کیخسرو

مدرسه غیاث الدین کیخسرو یکی دیگر از بناهای مهم مجموعه ییولی است که به خاطر معماری زیبا و منحصر به فردش شهرت دارد. این مدرسه به نام سلطان غیاث الدین کیخسرو پسر علاءالدین کیقباد نامگذاری شده و نمونه ای برجسته از معماری مدارس سلجوقی است.

ساختار این مدرسه شامل چهار ایوان سرپوشیده است که از سه طرف بسته هستند و تنها از یک سو به حیاط مرکزی راه دارند. دروازه ورودی مدرسه همانند بسیاری از بناهای سلجوقی با کنده کاری های سنگی تزئین شده است که مهارت هنرمندان آن دوره را به نمایش می گذارد. این مدرسه یکی از بخش های پربازدید این مجموعه به شمار می رود.

منزل درویش سلجوقی

منزل درویش سلجوقی که با نام مولوی خانه نیز شناخته می شود بنایی گنبدی شکل است که در مجموعه ییولی قرار دارد. این ساختمان در گذشته به عنوان محل اقامت و تجمع دراویش سلجوقی مورد استفاده قرار می گرفته است. فضای داخلی آن شامل اتاق ها و سالن هایی است که در اطراف فضای گنبدی مرکزی چیده شده اند.

معماری این بخش نیز منعکس کننده سبک سلجوقی است و فضایی آرام و معنوی را تداعی می کند. بازدید از این بخش به درک بهتر زندگی اجتماعی و مذهبی در دوره سلجوقی کمک می کند و نقش دراویش در جامعه آن زمان را روشن می سازد. این بنا در مجاورت حمام سلجوقی قرار گرفته است.

حمام سلجوقی

حمام سلجوقی یکی دیگر از بخش های مجموعه ییولی است که در نزدیکی منزل درویش سلجوقی قرار دارد. این حمام بنایی نسبتاً کوچک است که در دوره سلجوقی ساخته شده و برای استفاده ساکنان و مرتبطین با این مجموعه در نظر گرفته شده بود. وجود حمام در کنار مسجد و مدرسه و منزل درویش نشان دهنده اهمیت نظافت و بهداشت در آن دوره است.

اگرچه این حمام به بزرگی حمام های عمومی شناخته شده نیست اما بخش مهمی از ساختار مجموعه ای را تشکیل می دهد که زندگی روزمره در آن جریان داشته است. معماری آن ساده تر از سایر بناهای مجموعه است اما همچنان جزئی از تاریخ این مکان به شمار می رود و قابل بازدید است.

مدرسه آتابی

مدرسه آتابی یکی دیگر از سازه های تاریخی موجود در مجموعه ییولی آنتالیاست. این مدرسه در سال ۱۲۳۹ میلادی ساخته شده و نشان دهنده گسترش مراکز آموزشی در دوره سلجوقی است. وجود چندین مدرسه در این مجموعه بر اهمیت علم و دانش در آن زمان تأکید دارد.

معماری مدرسه آتابی نیز ویژگی های سبک سلجوقی را داراست هرچند ممکن است به اندازه مدرسه غیاث الدین کیخسرو شهرت نداشته باشد. بازدید از این مدرسه فرصتی برای آشنایی با نظام آموزشی و فضاهای یادگیری در آن دوران فراهم می آورد و بخش مهمی از تاریخ فرهنگی آنتالیا را به نمایش می گذارد.

مقبره نگار خاتون و مهمت بی

بخش مقبره ها در مجموعه ییولی شامل دو بنای آرامگاهی است که متعلق به نگار خاتون و مهمت بی هستند. این مقبره ها نمونه هایی از معماری آرامگاهی دوره سلجوقی در آنتالیا هستند و از نظر طراحی متفاوتند. یکی از مقبره ها به شکل هشت ضلعی و دیگری به شکل شش ضلعی ساخته شده است.

بنای هشت ضلعی متعلق به مقبره مهمت بی و بنای شش ضلعی متعلق به مقبره نگار خاتون است. این مقبره ها با گنبدهای خود و تزئینات احتمالی (که ممکن است در طول زمان از بین رفته باشند) اهمیت شخصیت های مدفون در آن ها و سبک معماری آرامگاهی آن دوره را نشان می دهند. این بخش نیز برای بازدید عموم باز است.

جاذبه های گردشگری اطراف مناره ییولی

موقعیت مرکزی مناره ییولی در منطقه تاریخی کالیچی آنتالیا دسترسی به بسیاری دیگر از جاذبه های گردشگری شهر را آسان کرده است. با بازدید از مجموعه ییولی می توانید به راحتی پیاده روی خود را در کالیچی ادامه داده و از دیدنی های اطراف لذت ببرید. برج ساعت آنتالیا یکی از این جاذبه هاست که در نزدیکی میدان کالیچی قرار دارد.

مسجد ایسکله بندر قدیمی آنتالیا و کالیچی مارینا نیز در فاصله کمی از مجموعه ییولی قرار گرفته اند و با قدم زدن در کوچه های زیبای کالیچی قابل دسترسی هستند. علاوه بر این رستوران ها و کافه های متعددی در اطراف مجموعه و در منطقه کالیچی وجود دارند که انواع غذاهای محلی و بین المللی را ارائه می دهند و مکان های مناسبی برای استراحت و صرف غذا پس از بازدید هستند.

تصاویر مسجد مناره یولی

در این بخش معمولاً تصاویری از شکوه معماری مناره ییولی و مجموعه اطراف آن به نمایش گذاشته می شود. این تصاویر شامل نمای کلی مناره با شیارهای فیروزه ای و آجری آن فضای داخلی مسجد علاالدین با گنبدهای شش گانه و تزئینات مرمرین و همچنین بخش های دیگر مجموعه نظیر مدارس حمام و مقبره ها خواهد بود. مشاهده این تصاویر به درک بهتر زیبایی و عظمت این بنای تاریخی کمک می کند.

علت نامگذاری مناره ییولی به این نام چیست؟

علت نامگذاری به دلیل وجود شیارهای کنگره دار و عمودی بر روی بدنه مناره است. کلمه «ییولی» در زبان ترکی به معنای شیاردار یا کنگره دار است و اشاره مستقیم به معماری خاص این بنا دارد.

مناره ییولی دقیقا کجاست؟

مناره ییولی در مرکز شهر آنتالیا در منطقه تاریخی کالیچی (Kaleiçi) نزدیک میدان کالیچی (Kalekapısı) و خیابان جمهوریت واقع شده است.

مناره ییولی متعلق به چه دوره ای است؟

بنای اصلی مسجد علاالدین متعلق به اوایل قرن سیزدهم میلادی (دوره سلجوقیان روم) است و خود مناره در قرن چهاردهم میلادی به مجموعه اضافه شده است.

از مسجد و مناره ییولی چه استفاده ای می شود؟

مسجد علاالدین همچنان به عنوان عبادتگاه استفاده می شود. مناره ییولی از سال ۱۹۷۴ به یک مرکز فرهنگی و آموزشی تبدیل شده و برای فعالیت های نمایشگاهی و فرهنگی مورد استفاده قرار می گیرد.

در مجموعه ای که مناره ییولی در آن قرار دارد چه بناهای دیگری وجود دارند؟

این مجموعه شامل هفت بنا است: مسجد علاالدین مناره ییولی مدرسه غیاث الدین کیخسرو منزل درویش سلجوقی حمام سلجوقی مدرسه آتابی و مقبره نگار خاتون و مهمت بی.

آیا می توان از مناره ییولی بازدید کرد؟

بله بازدید از مجموعه ییولی و مناره آن برای گردشگران امکان پذیر است. مسجد نیز خارج از ساعات نماز قابل بازدید است.

چگونه به مسجد مناره یولی آنتالیا برویم؟

مناره ییولی در مرکز شهر آنتالیا قرار دارد و با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی مانند اتوبوس و تراموا به میدان کالیچی و سپس پیاده روی کوتاه قابل دسترسی است.

جاذبه های گردشگری اطراف مناره ییولی کدام اند؟

جاذبه های نزدیک شامل برج ساعت آنتالیا مسجد ایسکله بندر قدیمی آنتالیا و کالیچی مارینا هستند که همگی در فاصله کمی از مجموعه قرار دارند.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "معرفی مناره ییولی" هستید؟ با کلیک بر روی گردشگری و اقامتی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "معرفی مناره ییولی"، کلیک کنید.