فرشاد مومنی: باید با انتخابات تغییر ریل بنیادی اتفاق بیفتد/ با جابجایی احزاب، تحولی رخ نخواهد داد

فرشاد مومنی: باید با انتخابات تغییر ریل بنیادی اتفاق بیفتد/ با جابجایی احزاب، تحولی رخ نخواهد داد

به گزارش اسخاج ،فرشاد مومنی نظام تصمیم گیری های اساسی کشور، منزلت اشتغال را نمی داند، گفت: نظام تصمیمگیری های اساسی کشور حتی اگر تصور می کند منافعش در رشد سوداگری، دلالی و رباخواری است باید بداند این منافع ناپایدار است و قابل دوام نیستند. ابعاد اهمیت اجتماعی، سیاسی و امنیت ملی اشتغال به مراتب بالاتر از وجه اقتصادی آن است و بحرانهای اجتماعی کشور، ناشی از ترجیح رباخواری و دلال پروری به کار شرافتمندانه است .

جماران در خبری نوشت: فرشاد مومنی، استاد دانشگاه و رییس موسسه مطالعات دین و اقتصاد که در نشست بررسی روند 65 ساله اشتغال در ایران، در فرهنگستان علوم سخن می گفت، خاطرنشان کرد: اگر با انتخابات تغییر ریل بنیادی اتفاق نیفتد و دزدسالاری و فسادسالاری و بی بندوباری های ناشی از آن جای خود را به تشویق فعالیت های مولد و دانایی محور ندهد، با جابجایی احزاب در دولت ها تحولی رخ نخواهد داد، این آن چیزی است که پس از 35 سال تجربه در دوران منحوس تعدیل ساختاری باید نظام تصمیم گیری های اساسی کشور متوجه شود.

وی با بیان اینکه وقتی این تغییر ریل در دستور کار قرار گیرد، آن زمان نوبت به لوازم آن هم می رسد، افزود: به نام بازارگرایی، مسیر چپاول و غارت مردم فراهم شد تا جایی که شرایط را به گونه ای شده که فرد عالم شرافتمند باید از حریم اقتصاد بازار دفاع کند! اقتصاد بازار هم به عنوان یک تیوری، برای خود آبرو دارد، هر چند که حساب و کتاب هایی دارد که مختص ایران هم نیست. «داگلاس نورث»، اقتصاددان، در کتاب «ساختار و دگرگونی در تاریخ اقتصادی» می گوید وقتی نهادها را رها می کنید و به اسم بازار آزاد، رهاسازی می کنید احاله به بازار اسم رمز غارتگری و مسلط کردن قانون جنگل است.

این اقتصاددان اضافه کرد: ما با سلطه کوته نگری مواجه هستیم، حکومتگران ما همین که امروز را به فردا برسانند آن را موفقیت می دانند! و با همین شیوه بحران ها را به تعویق می اندازند و روی هم انباشته می کنند تا به جاهایی می رسد که دیگر نمی شود ادامه داد.

مومنی با بیان اینکه تفکر سطح توسعه می گوید ساده نگری و سهل گیری باید جای خود را به پیچیده فکر کردن بدهد، اظهار داشت: متاسفانه تنها شوک به نرخ ارز و حامل های انرژی را بلدند! تصور می کنند آنها را جهش بدهند به تبع آن همه چیز درست می شود، اما شاهد فاجعه های بزرگ انسانی، اجتماعی و محیط زیستی

رییس موسسه مطالعات دین و اقتصاد با بیان اینکه متاسفانه نظام تصمیم گیری های اساسی کشور منزلت اشتغال را نمی داند، گفت: اشتغال در حیات جمعی انسان ها، 17 کارکرد دارد که از این 17 کارکرد تنها 3 کارکرد جنبه اقتصادی دارد. ابعاد اهمیت اجتماعی، سیاسی و امنیت ملی اشتغال به مراتب بالاتر از وجه اقتصادی آن است. بنابراین آنها که از طریق آزادسازی واردات جنون آمیز فرصت های شغلی این کشور را تقدیم خارجی ها می کنند و بعد فکر می کنند حالا که با بحران حاد اجتماعی روبرو شدیم بودجه نهادهای موعظه گر را بالا ببریم تا هنجارها اصلاح شوند، نیاز به آموزش دارند تا بفهمند یک سمت تمام ناهنجاری های اجتماعی در بحران اشتغال یا مشاغل کاذب یا مشاغل بی کیفیت است.

مومنی اضافه کرد: نویسندگان کتاب «مرگ های بر اثر ناامیدی»، که در آمریکا منتشر شده و من بر ترجمه آن مقدمه ای نوشته ام، نشان داده اند که اهمیت کیفیت اشتغال، از اندازه اشتغال هم بیشتر است. حتی در آمریکا که بیش از 150 سال است که از مرحله تولید انبوه عبور کرده، وقتی کوچک ترین تزلزلی در مشاغل صنعت کارخانه ای پدیدار شده و مشاغل خدماتی رشد پیدا کردند، فاجعه های بزرگ اتفاق افتاده که یکی از آنها را «مرگ از سر ناامیدی» نام نهاده اند. یعنی مرگ در اثر افراط در اعتیاد به مواد مخدر، ناشی از افراط در مصرف مشروبات الکلی و خودکشی. اگر حساب و کتابی در کار باشد آیا نظام تصمیمگیری های اساسی کشور ما تا این میزان جربزه دارد که نظام کارشناسی کشور را مامور کند تا راجع به مرگ های از این سه گونه گزارشی در ایران منتشر کند!؟

به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی؛ مسیله حیاتی تر این است که آنها که در ایران دچار چنین مرگ هایی نمی شوند، از فرط سرخوردگی نسبت به آینده شان، ترجیح می دهند ایران را ترک کنند. یعنی ما مسایلی اضافه تر از آنها هم داریم که اصلا به بحث گذاشته نمی شود و بعد در چارچوب سفله گزینی مقامات مسیول بی کیفیتی پیدا می شوند که در مصاحبه هایشان می گویند ما اصلا از خروج سرمایه ها یه انسانی در این ابعاد نگران نیستیم!

وی تاکید کرد: قویا بر این باور هستم که کشور ما نیاز دارد حکومتگرانشان بفهمند که این همه بحران های اجتماعی که گوشه کوچکی از آن را در گزارش سه جلدی سال 95 وزارت کشور می بینیم، که می گوید احساس تعلق به کشور، احساس اعتماد به حکومت و غیر از خویشاوندان و بستگان در ایران تقریبا در حال نزدیک شدن به صفر است، بازتاب این است که سوداگر پروری، دلال پروری و رباخوار پروری را به کار شرافتمندانه مولد در قاعده گزاری ها ترجیح داده اند.

مومنی گفت: اسنادی داریم که در بعضی از سال ها در ایران تحت عنوان آزادسازی واردات فقط 30 میلیارد دلار در یک سال واردات کالاهای قابل تولید در کشور انجام شده است. بعد مطالعاتی وجود دارد که می گوید در ایران به ازای هر یک میلیارد دلار واردات کالاهای قابل تولید در کشور بین 25 تا 100 هزار فرصت شغلی از بین می رود. ما به شدت نیازمندیم دولتی ها و مجلسی ها و به ویژه سران قوا، راجع به ابعاد اهمیت اشتغال و پایه نظری اشتغال با کیفیت در یک ساخت توسعه نیافته رانتی بسیار آموزش ببینند.

وی تاکید کرد: این مسیله به امنیت ملی ما هم گره می خورد. ماجرای اتکا به خام فروشی به طور کلی یعنی بلاتکلیفی و دایما در حال بی ثباتی بودن. وقتی به نفت و مشتقاتش به صورت خام فروشانه وابسته می شویم باید بدانیم در طی 50 سال گذشته نوسانات قیمت نفت، به طور متوسط، دو برابر کل مواد خامی است که در دنیا وجود دارد. یعنی عزیزان باید قباحت خاص خام فروشی را هم بدانند که هم از طریق الگوی خاص واردات هم از طریق الگوی خاص صادرات خام فروشانه اش، مشاغل ایران را به همان ها هدیه می کنند که در تبلیغات رسمی ستکبار جهانی می خوانندشان!

این اقتصاددان گفت: تعارف ندارد و تصادفی هم نیست که از 1385 به این سو به صورت نظام وار به نظام سلطه از طریق سیاستگذاری های اقتصادی پاس گل داده می شود.

به گفته این مومنی؛ بدبختی ساختار قدرت در ایران (به شکل تاریخی) این است که نگرشش به منافع خودش هم نگرش کوتاه مدت است! آه و ناله های فراری های رژیم پهلوی را ببینید که چگونه زار می زنند که اگر مقداری بیشتر شعور به خرج می دادیم، باقی می ماندیم. این مسیله کم اهمیتی نیست! متاسفانه مافیاها، کارشناسانی که با نهایت مظلومیت، آخر و عاقبت این سیاست ها را گوشزد می کنند را اپوزیسیون می خوانند. حکومت ما باید بفهمد این ها اپوزیسیون نیستند، بلکه خیرخواهند. اپوزیسیون واقعی آنها هستند که با چاپلوسی و سفلگی اطراف شما می آیند منافعشان را حداکثر و زیر پایتان را خالی می کنند. این مسیله حیاتی است که باید گوشزد شود.

وی در پایان افزود: نظام تصمیم گیری های اساسی کشور حتی اگر تصور می کند منافعش در رشد سوداگری، دلالی و رباخواری است باید بداند این منافع ناپایدار است و قابل دوام نیستند. متغیر کنترلی مشاغل با کیفیت هم انگیزه سرمایه گذاری تولیدی است، باید در این زمینه حساسیت ملی ایجاد کنیم تا اوضاع کشورمان رو به نجات و بهبود برود.

217

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "فرشاد مومنی: باید با انتخابات تغییر ریل بنیادی اتفاق بیفتد/ با جابجایی احزاب، تحولی رخ نخواهد داد" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "فرشاد مومنی: باید با انتخابات تغییر ریل بنیادی اتفاق بیفتد/ با جابجایی احزاب، تحولی رخ نخواهد داد"، کلیک کنید.